Obowiązkowe zimówki

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9943
    • Ford

A tak w kwestii precedensu: ja rozumiem, że biurwokraci chcą wprowadzić obowiązek jazdy w zimie na zimówkach celem zwiększeniua bezpieczeństwa... OK, jestem w stane to zrozumieć (choć nie akceptuje nakazu!).
    Pytanie (ale najpierw wprowadzenie). Oczywistym jest, że dzis wprowadzane auta są bezpieczniejsze (dla kierowców i pasażerów) niż te, które są na rynku od 10 lub więcej lat (mowa oczywiście o następcach poszczególnych modeli). Pytanie: czy z równą stanowczością zwolennicy nakazu jazdy na zimówkach będą (niedajboże) zwolennikami zakazu używania starych aut (niebezpieczniejszych od nowoczesnych)? Przecież biurwokraci mogą wymyślić, że zabroniona będzie jazda autami bez ABS, ESP, poduszek, klimatyzacji, itp... Nie boicie się tego...?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• sew1981
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10986
      • Fiat

Agamek12, to z tym zakazem jazdy bez abs/esp już w "burakseli" był taki pomysł....gdzieś na forum ktoś wrzucił to nawet. Więc daleki od prawdy w myśleniu nie jesteś :evil:

Komentarz

• Agamek12
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 9943
        • Ford

sew1981, tym bardziej jestem przeciwny durnym pomysłom szukających na siłę pomysłów biurwokratów...
        Adam... Używam:

Komentarz

• octII
          Ambiente
          • 2012
          • 191

rzuciłem na szybko okiem i mnie tylko ciekawi jak będzie ustalane od kiedy trzeba mieć te zimówki bo bywa że i do końca grudnia miernie ze śniegiem, w górach często jest dużo wcześniej śnieg, może zrobią strefy jakieś :lol: może z pierwszym kalendarzowym dniem zimy :lol: będą nam ustalać date zmiany opon

Komentarz

• Udesky
            RS
            • 2007
            • 1692
            • Octavia I (1U2)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez soszek81
            Udesky - znajdź mi oponę zimową do TIRa, ok?
            Jak do ciężarówki i autokarów są to do TIRa też się chyba nadają?
            Goodyear wprowadził na sezon 2006/2007 dodatkowe rozmiary, które uzupełniają ofertę opon zimowych do samochodów ciężarowych i autokarów: Goodyear Ultra
            W Polsce nie ma kryzysu.
            Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

octII, zatrudni się dodatkowych 1000 urzędników, którzy już wymyślą skomplikowany wzór nakazujacy jazdę na zimówkach w okrewślonych dniach...
              Adam... Używam:

Komentarz

• caveman_
                Ambiente
                • 2010
                • 196

Zamieszczone przez Udesky
                Jak do ciężarówki i autokarów są to do TIRa też się chyba nadają?
                Są zimówki do ciężarówek zgada się pasują do TIRa.
                Tu definicja TIR -TIR – Międzynarodowy Tranzyt Drogowy (oficjalny skrót TIR, od fr. "Transports Internationaux Routiers")[1], międzynarodowa konwencja celna z 14 listopada 1975 (z późniejszymi zmianami), dotycząca tranzytu towarów samochodami ciężarowymi w transporcie międzynarodowym, pozwalająca uprościć procedury na granicach i w urzędach celnych, celem większej efektywności przewozów drogowych.

oraz całość http://pl.wikipedia.org/wiki/TIR :diabelski_usmiech
                www.mikrowag.pl

Komentarz

• shok
                  RS
                  • 2009
                  • 2070
                  • Octavia I (1U2)
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                  octII, zatrudni się dodatkowych 1000 urzędników, którzy już wymyślą skomplikowany wzór nakazujacy jazdę na zimówkach w okrewślonych dniach...
                  dokładnie przecież dzieci,żony i znajomi polityków też gdzieś muszą pracować... :lol:

Komentarz

• Marcello01
                    Rider
                    • 2009
                    • 491
                    • Octavia I (1U2)
                    • AGP 1.9 SDI 68 KM

już dawno powinni to wprowadzić tylko w jakiś normalny sposób a nie z partyzanta jak to zwykle bywa. Poprawi się przepustowość podjazdów i stromych wiaduktów które zawsze blokuje jakiś "oszczędny" na letnich zimową porą.
                    https://www.facebook.com/tapicerekpranie

Komentarz

• Udesky
                      RS
                      • 2007
                      • 1692
                      • Octavia I (1U2)
                      • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Marcello01
                      zawsze blokuje jakiś "oszczędny" na letnich zimową porą.
                      Już trochę jeżdżę po PL i jakoś jedynymi zawalidrogami blokującymi ruch w zimie, zwłaszcza pod górki, to są ciężarówki/TIRy/autobusy/dostawczaki, blokującej osobówki nigdy nie widziałem, chyba że pod taki pagórek autobus wyślizga śnieg do lodu, jedna wtedy żadna zimówka ci nie pomoże jak tam staniesz, chyba że masz 4x4 lub łańcuchy w bagażniku.
                      Nie ma szans na wprowadzenie rozsądnych przepisów. Bo co, od dnia do dnia, nie da rady przy dzisiejszych zimach. Od warunków atmosferycznych jak w Niemczech? Też nie do końca. Nakazów być nie powinno moim zdaniem, a jedynie zalecenia.
                      Jedziesz nie stwarzasz zagrożenie to nie ma sprawy, ale jak blokujesz ruch nie mogąc podjechać, a posiadasz letnie no to mandacik.
                      Niemniej jednak, co z transportem? Wyobrażacie sobie, aby przedsiębiorca jeżdżący starym MB zakładał do niego opony zimowe, albo miasto wyposażało w takowe swoje autobusy miejskie? :lol:
                      W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

blokującej osobówki nigdy nie widziałem
                        a ja widuję wielokroć w zimie
                        tłumaczenie jest zawsze takie same- nie będę zakładał zimówek bo w zimie niewielę jeżdżę i mi się nie opłaca

To jeździj autobusem :roll:
                        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Udesky
                          RS
                          • 2007
                          • 1692
                          • Octavia I (1U2)
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                          a ja widuję wielokroć w zimie
                          Pytanie co rozumiemy przez blokowanie?
                          Bo ja to, że stanie i nie jest wstanie wyjechać pod wzniesienie.
                          Jeśli masz na myśli to, że ktoś jedzie wyjątkowo wolno to tu nie obwiniałbym ludzi wyłącznie o brak zimówek.
                          Nie jednokrotnie widziałem kierowce, który jechał żółwim tempem, a miał zimówki.
                          Niektórzy po prostu boją się jeździć zimą.
                          W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• piotrek_gdy
                            RS
                            • 2008
                            • 7723
                            • Volkswagen
                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Bo ja to, że stanie i nie jest wstanie wyjechać pod wzniesienie
                            ja tez o tym myslałem
                            być może w miejscowościach gdzie nie ma górek nie jest to problemem (bo ostatecznie jak ktoś na równym wpadnie w poslizg i zawienie się na latarni to jego problem) ale w miejscowościach gdzie sa górki taki jełop po prostu totalnie blokuje ruch
                            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Udesky
                              RS
                              • 2007
                              • 1692
                              • Octavia I (1U2)
                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez piotrek_gdy
                              ale w miejscowościach gdzie sa górki taki jełop po prostu totalnie blokuje ruch
                              Tego mówić mi nie musisz bo pochodzę z górzystych terenów.
                              Może ja po prostu miałem więcej szczęścia, że nie spotkałem takich artystów w osobówkach.

Wracając do tematu, to w TV nawet Policji nie podoba się pomysł wprowadzenia takiego przepisu.
                              W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• K4mils
                                Rider
                                • 2011
                                • 278
                                • Renault

Powiem tak - IMHO pomysł dobry, ale znając naszych urzędników to jak zwykle wyjdzie że normalni użytkownicy dostaną za przeproszeniem po dupie :roll:
                                B5 FL 1.9 TDI '05
                                Clio II 1.2 16V '04

Komentarz

• kmink
                                  L&K
                                  • 2007
                                  • 1360
                                  • Superb III (3V3)

Miałem już takich klientów co przyjeżdżali w zimę A5kami czy innymi dosyć drogim autami ... i słaba zima była tylko na jednej ośce...a na drodze śnieg...

Jestem przeciwnikiem nakazów i kretyńskich urzędasów którzy posadek dla córki/syna/męża/cioci/babci szukają...a prawda jest taka że jak ktoś ma łeb na karku to zawsze dba o opony czy inne elementy decydujące o bezpieczeństwie...
                                  Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                  https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                  www.dpfserwis.pl

Komentarz

• Eidos71
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2050
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez kmink
                                    a prawda jest taka że jak ktoś ma łeb na karku to zawsze dba o opony czy inne elementy decydujące o bezpieczeństwie...
                                    Zgadzam się w 100 % !!! Jak zwykle istnieje jednak jedno "ale" - nawet najbardziej myślący kierowca, dbający o sprawność i elementy bezpieczeństwa swojego autka nie poradzi wiele w chwili, gdy spotka się z jadącym z naprzeciwka debilem, któremu "nie opłaca się" zadbać o stan swojego autka (w tym przypadku - jadącym zimą na letnich, bo "nie opłacało się wymienić na zimowe"). Polacy nadal mają taką mentalność, że jeżeli czegoś (nawet jak najbardziej sensownego i sprawdzonego rozwiązania) nie narzuci im się siłą, odgórnie - to połowa nie będzie kierowała się rozsądkiem, tylko opłacalnością, lub własnym "bogatym doświadczeniem" i wiarą we własną doskonałość i nieomylność...
                                    Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                    MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• dwaoka
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 927

Od kierowców łatwo można egzekwować debilne prawo, niech się wezmą za porządne odśnieżanie dróg w miastach/gminach!! Może tu jakieś przepisy by wymyślili, kary dla zarządców dróg!!
                                      bkc+dsg

Komentarz

• Bro-car_pl
                                        Classic
                                        • 2012
                                        • 39

Czasem jest odśnieżone i tego nie można im zarzucić,chociaż nie wszędzie. Pisze generalnie. Natomiast obowiązkowe zimówki- moim zdaniem bardzo dobry pomysł,to zwiększy bezpieczeństwo na drodze.
                                        www.bro-car.pl - Części samochodowe.

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9943
                                          • Ford

Bro-car_pl, a jak Ci rząd zabroni pierdzieć, bo to zwiększa efekt cieplarniany to też będziesz za takim zakazem?
                                          Kuźwa, ludzie, czy debil na zużytych chińskich zimówkach zapierdzielający po śniegu 120km/h będzie bardziej bezpieczny?
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

osobiscie jestem przeciwko idiotycznemu prawnemu obowiazkowi jazdy na oponach zimowych od jakiegos tam terminu, bo co jak zimy nie bedzie w tym terminie, he? W zeszylym roku posluchalem bredni w radio ze zaraz spadnie snieg i na zimowkach jezdzilem od konca pazdziernika... a snieg spadl... pod koniec stycznia.... zimno do o tego stycznie tez nie bylo... okolo 10-12 stopni to tak srednio na zimowki, co?

moim zdaniem tego typu obowiazek to wymysl producentow opon....

dziwne, ze nie ma jeszcze opon wiosennych, jesiennych, itp.

a w testach w Motorze wcale zle nie wychodza opony caloroczne.... a tak kazdy frajer na sile bedzie musial kupic dwa komplety opon, najlepiej jeszcze dwa komplety felg....

narod nasz ma jednak dusze niewolnika... lubi jak mu cos kazac.... za niego pomyslec...

ps. powinien byc jeszcze prawny obowiazek wozenia w samochodzie kurtki w czasie zimy, rekawiczek, czapki, a w lecie butelek z woda, itd.....

Ehhh....
                                            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Udesky
                                              RS
                                              • 2007
                                              • 1692
                                              • Octavia I (1U2)
                                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                              Kuźwa, ludzie, czy debil na zużytych chińskich zimówkach zapierdzielający po śniegu 120km/h będzie bardziej bezpieczny?
                                              Dobrze jak to będą jeszcze nowe chinole. Jak znam życie ludzie będą kupować 10 letnie bieżnikowane. :lol:
                                              Nie oszukujmy się na suchym asfalcie bez względu na temp. zimowe i letnie zachowują się podobnie, dopiero przy oblodzeniu, zaśnieżeniu asfaltu zimówki pokazują swoją wyższość.
                                              Zamieszczone przez marlej108
                                              W zeszylym roku posluchalem bredni w radio ze zaraz spadnie snieg i na zimowkach jezdzilem od konca pazdziernika... a snieg spadl... pod koniec stycznia.... zimno do o tego stycznie tez nie bylo... okolo 10-12 stopni to tak srednio na zimowki, co?
                                              Zrobiłem podobnie, ale dlatego że w październiku byłem tam gdzie były moje zimówki to też sobie zmieniłem bo później bym tego już nie zrobił i co? Było tak jak mówisz, spokojnie mogłem założyć je w okolicach stycznia gdy faktycznie zaczęła się konkretna zima.
                                              A tak tylko niszczyłem zimówki jeżdżąc przy 10*C. Z gorszą trakcją na mokrym asfalcie niż letnie. :evil:
                                              W Polsce nie ma kryzysu.

Komentarz

• avocado
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 182

ja mam całoroczne i pierdziele wszystko...

Komentarz

• bzyq_74
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 3467
                                                  • Volkswagen
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                  • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Osobiście uważam że dobry pomysł - optymalny termin 1 XI - 31 III.
                                                  Nie brakuje kierowców którzy zmieniają jak nagle spadnie dużo śniegu.
                                                  MARCIN
                                                  Mój szkodnik

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9943
                                                    • Ford

bzyq_74, kiedyś w marcu ludzie pozmieniali opony bo kawał czasu było cieplutko... A nagle w kwietniu spadł śnieg i utrzymywał się przez 2 tygodnie. I co z Twoimi terminami? Bezmuzgie debile zmienią opony akurat wtedy, gdy skończy się nakaz jazdy na zimówkach i nagle na śnieg wyjadą na gumach letnich... :?
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...